Sosyal medyanın da etkisiyle moda trendleri gün aşırı değişirken, her bir değişim doğaya ve dünyaya daha fazla zarar veriyor. Yaldızlı ambalajların içindeki şık kıyafetler aslında gezegene en çok zarar veren endüstrilerden birinin ürünü. Tekstil endüstrisi, her yıl 1,5 trilyon litreden daha fazla su tüketimine neden oluyor. Bir insanın 3,5 yıllık ihtiyacı olan su, yalnızca bir pantolonun ya da tişörtün üretiminde kullanılıyor. Bu sektörün en önemli hammaddelerinden biri olan polyester için, yıllık 70 milyon varil petrol kullanılıyor. Atmosfer ve dünyanın geleceği için büyük tehditler yaratan karbon emisyonunun yüzde 10’luk kısmı da bu sektörden kaynaklı. Yarattıkları yeni trendler ve seri olarak pazara sundukları ürünler ile tekstil devleri her geçen gün büyürken, gelecek nesillere miras bırakılacak dünya daha fazla kirleniyor. Moda endüstrisinin durmak bilmez kirletici eylemlerine karşı, çevreci hareketlerin içinden doğan sürdürülebilir moda akımıyla karşı koyabilmek mümkün.
Sürdürülebilir Moda Nedir?
Sürdürülebilirlik, son yılların en popüler kavramlarından biri. Özellikle insan eliyle doğanın gördüğü zararların zirveye çıkmasından sonra hem bireysel hem de devlet çapında alınan tedbirlerden biri olan sürdürülebilirlik; insan yaşamı için gerekli olan faaliyetler devam ettirilirken, doğanın ve insanın herhangi bir şekilde zarar görmeyeceği yöntemlerin benimsenmesini ifade eder. Her geçen gün daha fazla alanda görülen sürdürülebilirlik çalışmaları, son yıllarda moda alanında da oldukça etkin. Sürdürülebilir moda faaliyetleriyle, tekstil endüstrisinin doğaya zararlı faaliyetlerinden korunmak hedefleniyor. Kullan-at mantığına dayanan endüstriyel modaya karşıt olarak çevreci hareketlerin içinden doğan bu moda anlayışı, moda ürünlerinin yavaş tüketimine dayanır. Aynı zamanda bu moda hareketi, toplumsal ve insani değerlerin, şirket kapitalizminin kazanç politikalarından daha değerli olduğunu savunur.
Sürdürülebilir moda hareketi kapsamında atılabilecek pek çok adım bulunur. Bu hareketin bir parçası olabilmek için yapılması gerekenlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:
-
Moda endüstrisi tarafından sürekli olarak piyasaya sürülen ve her mevsim, hatta her ay değişen trend ürünler, ihtiyaç olmadıkça alınmamalıdır. Önceleri yalnızca yazlık ve kışlık olarak kıyafetlerin, günümüzde elliyi aşkın zaman diliminde sınıflandırılması, yalnızca bir tüketim tuzağı.
-
Alınan kıyafetleri uzun süre kullanabilmek için, uzun ömürlü ürünler seçilmelidir. Organik kumaşlardan imal edilen kıyafetler, bu noktada tercih edilebilir. Ayrıca bu tür kumaşlar, üretimleri esnasında da doğayı korudukları için, sürdürülebilir moda anlayışına iki yönlü hizmet ederler.
-
Sürekli tüketime yönlendiren markalar ve internet siteleri yerine, çevre dostu ürünler imal eden ve sürdürülebilirliği ilke edinmiş markalar tercih edilmelidir.
-
Giyilebilir durumda olan kıyafetleri çöp kutularına atmak yerine, ihtiyacı olan insanlara bağışlamak da sürdürülebilirliğe katkı sağlar.
-
Küçük hasarları ya da yıpranmaları bulunan kıyafetler, çöpe atılmak yerine onarılarak kullanılabilir. Farklı bir tarz yaratacak yama modelleri ile hem kıyafetler çöpe atılmaktan kurtulur hem de sürdürülebilirlik sağlanır.
Sürdülebilir Moda Amaçları Nelerdir?
Sürdürülebilir yaşamın bir parçası olan sürdürülebilir moda her şeyden önce doğanın ve içerisinde yaşadığımız gezegenin korunmasını amaçlar. Sanayi Devrimi’nden beri endüstriyel tekstil üretiminin gezegene verdiği zararların engellenebilmesi ve gelecekte nesillere daha temiz bir dünya bırakılabilmesi bu hareketin öncelikli amaçlarından biri. Ancak tek amacı değil. Kapitalizmin yarattığı gelir eşitsizliği ile mücadele edebilmek adına da sürdürülebilir hareketler büyük potansiyele sahip. Sürekli tüketim mantalitesi üzerine dayanan kapitalizmi sekteye uğratmak ve haksız gelir dağılımını engellemek için, sürdürülebilir moda ürünleriyle sürekli tüketim zincirini kırabilmek mümkün. Aynı zamanda endüstri tarafından emekleri sömürülen ve çok üretmelerine rağmen az kazanan işçilerin hakları için de sürdürülebilirlik, iyi bir direniş biçimi olarak kabul edilir.
Sürdülebilir Moda Akımının Destekçisi; SimpleQloth
Sürdürülebilir bir yaşamı desteklemek için, sürdürülebilir moda ürünlerini tercih etmek son derece önemli. Bunun için kıyafet alırken tercih edilen markaların bir kez daha gözden geçirilmesi gerekli. Kâr etmekten önce yaşanılabilir ve sürdürülebilir bir dünyaya odaklanan, kolektif bir dayanışma oluşturabilmek adına kazancını sivil toplum kuruluşlarıyla paylaşan SimpleQloth bu doğrultuda tercih edilebilecek öncü markalardan birisidir. Tüm süreçlerinde organik olmayan hiçbir işleme maruz kalmayan, tam organik pamuklardan ürettiği Global Organics Textile Standart (GOTS) sertifikalı ürünleri ile sürdürülebilir moda hareketi içinde önemli bir yer tutan SimpleQloth ile daha yaşanabilir bir dünyaya adım atabilmek mümkün.
Sürdürülebilir bir dünyaya destek olmak için simpleQloth üzerinden yaptığınız her alışverişte KAÇUV vakfına sizin adınıza bağışta bulunuyor, alışverişinizden sonra sertifikanızı iletiyoruz.
Sürdürülebilir destek programımız ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.